Easiest Way to Cook Appetizing ~PENGAT PISANG~

Posted on

~PENGAT PISANG~. Lihat juga resipi-resipi untuk Pengat Pisang Bonda. Resepi Pengat Pisang Biji Sagu yang sangat mudah dan sedap. Pengat Pisang is a dish that commands attention, not only during the process of making it, but also Pengat Pisang works just as well without it, and halves the total kitchen time too.

I just realized I've never featured a dessert recipe in this website, so what better way than to start with one of my favourites: pengat pisang! Hari ini saya menyediakan pengat pisang untuk dibawa ke surau. Kali ini saya menyediakan pengat bukan cara biasa. You can cook ~PENGAT PISANG~ using 6 ingredients and 0 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of ~PENGAT PISANG~

  1. It’s of biji pisang tanduk @ pisang nangka.
  2. You need of biji sagu.
  3. You need of Gula perang mengikut kemanisan sendiri.
  4. It’s of gelung Gula melaka.
  5. You need of garam.
  6. Prepare of Santan secukupnya.

Kalau cara biasa, saya masukkan jer santan, gula dan pisang sekali gus. Resepi Pengat Pisang- Hari ini saya menyediakan pisang pengat untuk saya bawa ke surau. Lagi pulak, pokok ini bukan saya yang menanamnya sendiri. Cara membuat Pengat pisang gula merah – mudah dan enak Berikut untuk bahan-bahanya Resepi Pengat Pisang Nangka / Bubur Pisang Sedap Mudah Dan Simple bahan-bahan pisang nangka.

~PENGAT PISANG~ step by step

Bilalah agaknya ada pihak akan berusaha untuk memartabat dan mengantarabangsakan pengat pisang ni. Pengat pisang merupakan pisang yang dimasak bersama santan dan gula bagi menghasilkan hidangan berkuah pekat yang lemak dan manis. Salah satu makanan tradisi juga ni Pengat pisang berangan bersagu kurang manis kurang manis sesuai untuk minum. This is my late father's favourite. my mother BAHASA MALAYSIA VERSION Dah lama tak makan pengat pisang. teringin pula nak makan sebab teringat. Pengat pisang is a classic, Malaysian dessert and is easy to make.

Leave a Reply

Your email address will not be published.