Recipe: Delicious Lepat pisang

Posted on

Lepat pisang. Lihat juga cara membuat Lepat Pisang dan masakan sehari-hari lainnya. Bahan bahan Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Preparation of lepat pisang (steamed banana packets).

For very long time I have eaten this Lepat Pisang a traditional kuih of Malaysia/Singapore, made of bananas and wheat flour. If you have over ripe bananas you should try this, simple and healthy. Untuk resepi lepat pisang ini, guna pisang awak-awak. You can cook Lepat pisang using 6 ingredients and 0 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Lepat pisang

  1. You need 3 cawan of pisang di hancurkan.
  2. It’s 1 1/2 cawan of tepung gandum.
  3. You need 2/3 cawan of gula (gula melaka cair).
  4. Prepare 1/4 cawan of santan.
  5. It’s 1 cawan of kepala parut putih di gaul dengan garam dan dikukus.
  6. It’s Daun of pisang.

Kalau nak lagi sedap, gunalah pisang emas atau Penggunaan santan pekat dalam resepi lepat pisang akan jadikan kuih lepat lagi lemak dan. Lepat pisang sememangnya menjadi kegemaran ramai dan ia sememangnya satu kuih yang cukup klasik. Bila dimakan panas-panas selepas dikukus, ah terasa nikmatnya. Lepat Pisang or Steam Banana Parcels are Malaysian favorite.

Lepat pisang instructions

The recipe uses coconut, banana and flour and not forgetting the main item the banana leaves. Sekarang suka pulak makan lepat ada sagu.:). Buat dua jenis.satu yg bersagu.satu lagi biasa.:). Lepat yg saya buat tuk kawan saya hari tu.dia tempah lepat biasa.tapi saya buat. Hari ni sarapan lepat pisang, tapi kan bukan mat yang buat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.