How to Prepare Perfect Kek kukus marble pisang tanduk

Posted on

Kek kukus marble pisang tanduk. Colek pakai garpu untuk tau kematangannya. Kalau pisang sudah tidak menempel, artinya matang. Kali ni saya buat kek marble kukus pulak.

Boleh tengok Blog dia untuk resepi asal. Apa yang special pasal kek ni ialah kek ni. Pisang tanduk dah habis dibuat goreng pisang, tinggal pisang berangan aja. You can cook Kek kukus marble pisang tanduk using 11 ingredients and 0 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek kukus marble pisang tanduk

  1. You need 1 cawan of pisang tanduk di hancurkan.
  2. Prepare 2 cawan of tepung gandum.
  3. Prepare 1 cawan of minyak.masak.
  4. It’s 3/4 cawan of gula (suka manis boleh ambil 1 cawan).
  5. You need 4 of biji telur.
  6. Prepare 1 of susu teh baking powder.
  7. It’s 1 sudu teh of soda bikanonat.
  8. Prepare 1 sudu makan of air [email protected] limau kasturi.
  9. It’s Sedikit of garam.
  10. It’s 2 of sudu serbuk koko.
  11. You need 1 sudu teh of esenvanila.

Baru semalam pisang berangan ni masak betul. Ramai tak peminat kek pisang kukus kat sini? Mestilah ramai kan… Di Malaysia, kek pisang adalah antara menu yang menjadi kegemaran ramai. Baunya bila dibakar atau dikukus, memang marvellous!

Kek kukus marble pisang tanduk step by step

Ada yang mengkombinasikan kek pisang dengan coklat menjadi kek pisang coklat. Resepi kek Marble kukus ni di ambil dari blog yatie kerana tertarik dengan kombinasi warna hasil kreativiti tuan punya blog dan saya juga jadi ingin mencuba. Cuma warna kek ini sahaja yang berlainan sedikit kerana saya hanya gunakan stok warna yang ada di dapur rumah saya sahaja. Sudah agak lama tak mengukus kek nih.kira first time lah dlm thn ni.rasa mcm dh ilang skill plak.huhuh. Resepi kek pisang coklat marble kukus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.