How to Prepare Tasty Sotong bakar kuah limau ala thai

Posted on

Sotong bakar kuah limau ala thai. Steam Squid with Sauce Spicy and Sour Thai Style Resipi Sotong Stim Limau Ala Thai. Nanti korang try dulu, kalau x cukup masam tambah limau nipis, kalau x masim blh tambah kicap sotong, kalau x cukup manis tambah gula.

Resepi Sotong Ala Thai Manis Masam Masin Semua Ada Yummy. Resepi Sos Pencicah Thai Paling Padu Pencicah Daging Bakar Harimau Menangis Pencicah Terbaik. Hari-hari asyik makan ayam je, apa kata sesekali cuba buat resepi sotong stim limau ala Thai ni. You can cook Sotong bakar kuah limau ala thai using 17 ingredients and 0 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Sotong bakar kuah limau ala thai

  1. You need 30 of ekor sotong bersaiz besar dipotong-potong.
  2. Prepare 1 of sudu besar serbuk paprika.
  3. It’s 1 of sudu besar serbuk garlic steak seasonings/ pitch perfect (sila rujuk gambar).
  4. You need Sedikit of garam himalaya.
  5. It’s 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
  6. Prepare of Bahan untuk sos.
  7. It’s 2 of biji bawang besar holland.
  8. You need 4-5 ulas of bawang putih.
  9. Prepare 1 of biji lada benggala merah.
  10. It’s 1 of biji lada benggala kuning.
  11. You need 2 batang of serai.
  12. It’s 10 of tangkai daun ketumbar atau pudina.
  13. You need 2 of sudu besar gula.
  14. Prepare Sedikit of garam himalaya.
  15. Prepare 1 of sudu besar sos tiram.
  16. Prepare 1 of sudu besar sos ikan.
  17. It’s 4-5 of biji limau kasturi/ limau nipis (diperah dan ambil airnya sahaja).

Yang tak ada selera, tak lalu nak makan pun mesti naik selera sebab ia memang sedap… Rasa pedas, masam, manis semua cukup. Sedak do'oh laa bak kata orang! Kategori Resepi > Masakan Sotong > Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai. Tak nak membebel panjang, dah lama dah teringin nak buat sotong bakar thai yang pernah viral dulu.

Sotong bakar kuah limau ala thai instructions

Resepi penuh kat bawah sekali ya. Ya ampun memang sedap masuk sungguh dengan pes thai yang sangat mudah disediakan, lebih lagi ada daun ketumbar itu yang membangkitkan selera sangat. Masakan Ala-Thai dimana ia berbeza dengan cara-cara masakan disebelah Perah jus limau kasturi hingga tahap kemasaman yang diingini. Kuah cicah yang baik dimana mesti ada rasa Memakan sotong bakar tidak memadai kalau kita kitak mengetahui apakah dia haiwan sotong itu sendiri. Sotong Bakar Jumbo EXTRA PEDAS Kombinasi dengan Singkong Bakar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.