Easiest Way to Prepare Tasty Lemak kuning ikan

Posted on

Lemak kuning ikan. Untuk video special kali ini Naz Channel nak berkongsi cara memasak ikan TILAN yang dikatakan sangat sedap kalau kena. Cuci bersih beras. masukkan dlm magiccom kasih air seprti biasa mau masak nasi. (jgn di klik on dlu). Pemberian garam yang terlalu banyak bisa menjadi salah satu faktor terjadinya.

Pagi tadi bila duduk kat dapur bersama mak, mak pun tersebut la dah lama dia tak makan gulai lemak ikan rebus. Gulai lemak kuning ikan tongkol atau ikan ayer merupakan antara menu gulai yang wajib orang Kelantan akan buat. Masakan ini juga sangat popular, sering disebit-sebut oleh warga negeri lain. You can have Lemak kuning ikan using 9 ingredients and 0 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Lemak kuning ikan

  1. It’s of Ikan.
  2. It’s of Susu badam.
  3. It’s of Sawi.
  4. Prepare of Bahan kisar…
  5. Prepare of Bawang merah.
  6. Prepare of Bawang putih.
  7. It’s of Halia.
  8. It’s of Serai.
  9. Prepare of Kunyit hidup @ serbuk kunyit.

Msk lemak kuning ikan tenggiri.gulai lemok kuning klate .ni cara aku okay. Masak Lemak Cili Api Ikan Tenggiri Belimbing Buluh Even though there are new variations (burgers, cookies, etc.) introduced around the region, nothing beats the taste of real Nasi Lemak! Ikan Masak Lemak Kuning, adalah menu tengah hari tadi.

Lemak kuning ikan step by step

Resepi ini adalah warisan daripada nenda Kak Noor dan merupakan sajian orang Utara. Pastinya ramai yang tak pernah dengar nama Ikan Plotan ni kan.? Lagipun ikan ni memang jarang sangat ada di pasar-pasar di bandar yang jauh dari laut. Nasi lemak is a dish originating in Malay cuisine that consists of fragrant rice cooked in coconut milk and pandan leaf. It is commonly found in Malaysia, where it is considered the national dish.

Leave a Reply

Your email address will not be published.