Recipe: Perfect 👩‍🍳LAUK PAUK : AYAM MASAK LEMAK YANG DURHAKA

Posted on

👩‍🍳LAUK PAUK : AYAM MASAK LEMAK YANG DURHAKA. Hasilkan hidangan lauk klasik Melayu, Ayam Masak Lemak Kuning dengan ringkas sekali! Untuk yang kurang berpengalaman di dapur, hidangan lauk Ayam Masak. Lauk berkuah kuning ini memang salah satu lauk kegemaran di Malaysia.

Saya mendapat idea untuk memasak Ayam masak lemak selepas makan ayam masak lemak yang dimasak oleh Chef Ridzuan yang dilantik untuk memasak hidangan berbuka puasa di. Panaskan kulit & lemak yang telah diketepikan itu di atas api yang besar. Ayam Masak Lemak Cili Padi Sangat Sedap Wajib CubaПодробнее. You can cook 👩‍🍳LAUK PAUK : AYAM MASAK LEMAK YANG DURHAKA using 13 ingredients and 0 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of 👩‍🍳LAUK PAUK : AYAM MASAK LEMAK YANG DURHAKA

  1. Prepare of stengah ekor ayam dipotong size ikut suka.
  2. Prepare of segengam cili hijau.(haa kau).
  3. You need of santan kara 1 kotak kecik.
  4. It’s of bawang merah kecik.
  5. You need of kunyit hidup agak la.besar ibu jri tgn.
  6. It’s of tangkai cili merah.
  7. It’s of s/b susu pekat.
  8. Prepare of asam keping 1 keping.
  9. It’s of serai(diketuk).
  10. Prepare of biji tomato(belah 4).
  11. You need of ubi kentang(belah 4).
  12. You need of minyak sikit je untuk tumis.
  13. It’s of garam+serbuk perasa.

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas. Hasilkan hidangan lauk klasik Melayu, Ayam Masak Lemak Kuning dengan ringkas sekali! Bahan yang digunakan pun tak banyak.

👩‍🍳LAUK PAUK : AYAM MASAK LEMAK YANG DURHAKA step by step

Cuma teknik masak kena betul supaya santan tak pecah dan kuah nampak cantik macam yang saya buat ni ;P. Kadang-kadang ayam tu akan keluarkan air nya bila dimasak. Kalau kuah cair memang tak lalu nak makan masak. Semasa bersembang dengan Syed rakan sekerja di pejabat, dia Jangan ada mak cik Bawang yang sibuk nak mengomen, masak lemak cili api tak guna bawang dsb. Tak payah cakap pun, saya memang tahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.