Recipe: Delicious Mee goreng basah

Posted on

Mee goreng basah. Mee Goreng Basah dan Mee Goreng Mamak!!! Mee Goreng Basah Simple Dan Sedap #meegorengbasah#simple#sedap. Then the noodles are kept aside on the serving plate and then the gravy will be prepared.

I've called my recipe mee goreng basah because this is a 'wet' version of mee goreng. To you and I, all the 'basah' part means is that there's plenty of sauce and other yummy juicy-ness! Sudah bosan dengan resepi mee goreng biasa? You can have Mee goreng basah using 16 ingredients and 0 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Mee goreng basah

  1. Prepare 1 of Peket NuMee @mee kuning.
  2. You need 10 of ekor udang (dibersihkan).
  3. You need 10 of biji bebola ikan.
  4. Prepare 2 of biji bawang besar + 3 ulas bawang putih (blender halus).
  5. Prepare 2 of sdb cili kering blender.
  6. Prepare 2 of sdb sos cili.
  7. Prepare 2 of sdb sos tomato.
  8. Prepare 3 of sdb kicap manis.
  9. Prepare 2 of biji telor.
  10. It’s Sedikit of garam/gula/ajinamoto.
  11. You need Sedikit of air (ikut suka nak mee tu basah macamana).
  12. You need Sedikit of minyak untuk menumis.
  13. Prepare of Bahan hiasan :.
  14. Prepare Daun of bawang.
  15. It’s Daun of sup.
  16. It’s of Cii besar (semua dimayang halus).

Apa kata kita cuba resepi advance sikit iaitu resepi mee goreng basah. Cara yang lebih kurang sama namun lebih umph jika inginkan citarasa yang. Mee refers to noodles, and goreng means stir-frying in both Malay and Indonesian language. Untuk bahan resepi mee goreng basah sedap ni ,anda boleh masukkan lauk seafood seperti sotong,udang atau isi kerang.

Mee goreng basah instructions

Lauk lain pun tak jadi masalah seperti isi ayam dan daging. Ada mee goreng basah dan mee goreng mamak. Masak mee goreng basah ni tak pakai garam gula dan ajinomoto dah sebab rasa yang ada pada sos dan kicap tu dah cukup kuat. Ni menu iftar hari pertama berpuasa, orang lain dah habis tayang akak baru nak update.biasalah kan bz mengalahkan perdana menteri.kita orang berbuka. MEE GORENG BASAH Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.